Totul a început cu visul lui Rareș de a fotografia urșii polari în habitatul lor.
Părea imposibil, până la rezervarea primei expediții arctice. Atunci am prins aripi, iar visul a căpătat un sens prin conturarea unui proiect fotografic educativ, unde nu noi, ci animalele sunt pe scenă, cu microfonul deschis. Le punem în lumina reflectoarelor, le dăm o voce și le lăsăm să preia controlul.
De ce ele?
Lumea nu e doar a oamenilor, ci și a celor peste 8 milioane de specii de viețuitoare, dintre care 1 milion se află deja pe cale de dispariție. Suntem conștienți de schimbările climatice, dar nu acționăm îndeajuns. Prezentul contează și, pentru majoritatea, ziua de mâine este mai importantă decât următorul deceniu. Copleșiți de situație, alegem să nu luăm nicio măsură și să nu intervenim înainte de a fi prea târziu.
Ne consolăm cu gândul că încă sunt departe problemele lumii, iar la noi ajung mai greu.
Arătăm lumii că Polul Nord e mai aproape decât pare. Nu este doar un punct pe hartă, ci o realitate. Ghețarii se topesc cu o viteză alarmantă, de 6 ori mai repede decât media globală. În același timp, se estimează că o treime din numărul urșilor polari va dispărea până în 2050.
Cea mai nordică așezare din lume.
În Arhipelagul Svalbard se află atât cea mai nordică așezare din lume locuită permanent
(Longyearbyen), cât și aproximativ 3000 de urși polari. În 2022 a fost înregistrată temperatura record de 21,9 grade Celsius.
Cea mai mare insulă din lume.
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume și a doua cea mai mare calotă glaciară, după Antarctica, 80% din ea fiind ghețar.
Două treimi din întreaga populație de urși polari.
Arhipelagul Arctic Canadian este locul unde trăiește două treimi din întreaga populație de urși polari. Aici tundra se înverzește, iar incendiile din pădurile boreale sunt din ce în ce mai puternice.
Se spune că suntem prima generație care simte impactul încălzirii globale și ultima care poate face ceva în privința asta.
„La NORD de cuvinte” este despre frumusețea naturii așa cum o găsim astăzi și cum am vrea să arate și peste sute de ani. Proiectul nu prezintă tragicul, ci arată lumii albul arctic într-o notă optimistă, plină de emoție și speranță. Le mulțumim oamenilor că au grijă de planetă și de viețuitoare și îi încurajăm să continue micile acțiuni pe care le fac aici, dar care au un impact global.